Pascale Georgopoulou van NP RES gaf tijdens de keynote presentatie een interessante kijk op deze vraag. Met als conclusie: ‘succesvol’ is een lastig begrip wanneer je over participatie praat, want wat is succesvol precies? Maar zolang het eerlijke en oprechte participatie is, is het zeker een wonder middel.
Deelsessie samenspel en participatie door Gerbrich Dijkstra
Gerbrich Dijkstra van Dijkstra Duidt en Doet verzorgde de deelsessie ‘samenspel en participatie’. De deelnemers waren het met elkaar eens dat wanneer het interne samenspel soepel loopt, het stukken makkelijker is om oprechte en consistente participatieprocessen in te richten.
Maar hoe zorg je er dan voor dat het soepel loopt?
Ze vertelde over vijf basisprincipes waarmee je een heel eind komt:
👉 richting: wat is ons doel?
👉 tempo: hoe hard gaan we en hoe ambitieus zijn we?
👉 posities: wie mag / moet wat en welke instrumenten en procedures helpen ons?
👉 verbinding: hoe gaan we met elkaar om, wat zijn onze waarden?
👉 communicatie: wie communiceert met wie en hoe, en niet onbelangrijk bij participatie: hoe communiceren we met de buitenwereld?
Deelsessie Publieke Participatie in het Energietransitie door Lorenzo Squintani
Prof mr. dr. Lorenzo Squintani ging met zijn deelnemers in gesprek over de mismatch tussen de wettelijke vereisten van publieke participatie en de perspectieven van inwoners hierop. Hij besteedde aandacht aan het belang van diversiteit in het maken van keuzes tijdens participatie en hoe dit in de praktijk niet gevolgd wordt door het wettelijke regelgevingskader.
Er werd onder andere besproken dat in de wet ‘geen discriminatie bepaling’ staat. Dus iedereen is gelijk in de procedure; er is geen sprake van discriminatie. Toch hebben sommige mensen meer moeite met participeren, en daardoor mis je soms de gemarginaliseerde groepen: kinderen, laaggeletterden, mensen met beperkingen, etc. Dit leidt tot de Aarhus paradox: democratie betekent macht aan de gewone mensen. Maar in praktijk zien we alleen bepaalde groepen mee doen – dat is een technocratie en geendemocratie.
Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van het energiecafé? Neem dan contact met ons op.
Alle presentaties kan je terugkijken via onderstaande links.