Handreiking juridische verankering RES

Drenthe staat bekend om de prachtige landschappen met esdorpen, heide en bossen. Hier vind je nog échte rust en duisternis. Onze inzet is om de energietransitie en de bijbehorende veranderingen in het landschap, samen te laten gaan met de kwaliteit en herkenbaarheid van de omgeving.

De druk op de Drentse ruimte is groot; elke vierkante centimeter heeft een bestemming. Naast de energietransitie zijn er meer opgaven die om ruimte vragen, zoals klimaatverandering, natuur- en biodiversiteit, landbouw, verstedelijking, recreatie en toerisme.

In de RES 1.0 hebben we daarom de volgende ambities opgenomen:

  • zuinig omgaan met de ruimte en streven naar zo veel mogelijk meervoudig ruimtegebruik
  • het combineren van grootschalige energieproductie met andere opgaven en investeringen,
  • het zo dicht mogelijk bij elkaar plaatsen van vraag en aanbod 
  • het aansluiten bij gebieds-specifieke kenmerken.

 

 

We werken aan een handreiking waarin de juridische verankering van vergunningen terug te vinden is.

De handreiking heeft als doel om Drentse gemeenteambtenaren handvatten te bieden voor het begeleiden en vereenvoudigen van het vergunningverleningstraject voor grotere energieprojecten. Onder andere met een uitgebreide projectplanning.

Onder de Omgevingswet wordt het nog belangijker en daarmee ook aantrekkelijker om juist in het traject voorafgaand aan de formele indiening van een vergunningsaanvraag, met alle betrokken partners alle projectstappen succesvol en goed afgestemd te doorlopen.

Daarvoor dienen overheden vooraf al zo veel mogelijk te hebben nagedacht en liefst ook vastgelegd of men vanaf het begin wil meewerken aan energie-initiatieven op een bepaalde locatie en zo ja, onder welke randvoorwaarden en op welke manier.

Op dit moment ronden we de handreiking af. Binnenkort vind je het document op deze pagina.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen