Energiecafé | Succesvolle participatie - wondermiddel of utopie

21-03-2023 179 keer bekeken 0 reacties

Begin

11-05-2023 om 15:00

Einde

11-05-2023 om 17:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Participatie bij het opstellen van beleid of het ontwikkelen van projecten zien we overal om ons heen. Het is een andere manier van werken. Wat vraagt dat van ons als burger, ambtenaar, bestuurder en/of volksvertegenwoordiger?

Welke rol hebben we in zo'n participatieproces en hoe zorgen we voor een soepel democratisch samenspel tussen alle betrokken partijen?  

Loop jij ook tegen deze vragen aan? Kom dan je kennis verdiepen tijdens het energiecafé 'Succesvolle participatie - een wondermiddel of utopie?' op 11 mei 2023 in City Hotel de Jonge, in Assen. 

Sprekers & workshops 

Pascale Georgopoulou is de keynote spreker van de middag. Tijdens het eerste deel van het energiecafé neemt ze je mee in de democratische legitimiteit van participatie en de spanning die kan ontstaan met de representatieve democratie. Wie is wanneer aan zet en waarom? En hoe zorg je ervoor dat de rollen voor iedereen duidelijk zijn? Ze laat zien dat participatie niet altijd zo'n wondermiddel is als wordt verwacht. 

Over Pascale Georgopoulou
Pascale is thematrekker volksvertegenwoordiging bij het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie. Met hart voor de publieke zaak en een frisse visie op het openbaar bestuur, zet ze zich actief in voor het versterken van de lokale democratie. 

In het tweede deel van het energiecafé gaan we uiteen in interactieve deelsessies. Je kunt kiezen uit de volgende sessies: 

Deelsessie 1 

Prof. mr. Dr. Lorenzo Squintani 
Rijksuniversiteit Groningen 

Tijdens deze deelsessie vertelt Lorenzo Squintani over de mismatch tussen de wettelijke vereisten van publieke participatie en de perspectieven van inwoners hierop. Hierbij besteedt hij aandacht aan het belang van diversiteit in het maken van keuzes tijdens participatie en hoe dit in de praktijk niet gevolgd wordt door het wettelijke regelgevingskader. 

Prof. mr. Dr. Lorenzo Squintani is Hoogleraar Energierecht en directeur van de Wubbo Ockels School voor Energie en Klimaat aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is co-directeur van de Like!Me Living Lab waarin hij werkt samen met overheids- en marktpartijen aan het verbeteren van participatieve processen in het omgevingsrecht en de energietransitie 

Deelsessie 2 

Gerbrich Dijkstra  
Bestuurskundige – Dijkstra Duidt en Doet 

Tijdens deze deelsessie geeft Gerbrich Dijkstra een introductie in het versterken en verbeteren van het samenspel tussen raad, college en organisatie met betrekking tot participatie en besluitvorming bij ruimtelijke (energie)projecten. Ze laat jou als deelnemer reflecteren op jouw eigen rol in dit samenspel en hoe je daar invulling aan geeft. Uiteindelijk inspireert ze om aan zelf de slag te gaan.   

Gerbrich Dijkstra is bestuurskundige met een hart voor de publieke zaak. Met haar bedrijf ‘Dijkstra duidt en doet’ draagt ze bij aan het verbeteren van de kwaliteit van lokaal bestuur. Ze helpt lokale overheden graag om focus en eigenaarschap te pakken door beter samen te werken, zodat er weer richting en resultaat ontstaat. 

Deelsessie 3 

Pascale Georgopoulou 
Thematrekker volksvertegenwoordiging - Nationaal Programma RES  

Tijdens deze deelsessie gaat Pascale Georgopoulou met de deelnemers in gesprek over de keynote-presentatie. Het gesprek gaat over de democratische legitimiteit van participatie en de spanning die kan ontstaan met de representatieve democratie. Wie is wanneer aan zet en waarom? En hoe zorg je ervoor dat de rollen voor iedereen duidelijk zijn? Er is ruimte voor het delen van eigen ervaringen.  

Pascale is thematrekker volksvertegenwoordiging bij het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie. Met hart voor de publieke zaak en een frisse visie op het openbaar bestuur, zet ze zich actief in voor het versterken van de lokale democratie.  

Na het inhoudelijke programma is er volop mogelijkheid om na te praten tijdens de gezellige netwerkborrel. 

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 11 mei 2023
  • Tijd: 15.00 tot 17.00 uur
  • Locatie: City Hotel de Jonge in Assen 

Krijg jij hier energie van en wil je zeker zijn van een plekje? Meld je dan nu aan

We zien je graag op 11 mei in Assen!
 

0  reacties

Cookie-instellingen