Realisatie lokaal eigendom blijft achter: welke rol kan de overheid spelen? 

16-05-2024
182 keer bekeken 0 reacties

Het streven naar 50% lokaal eigendom bij de realisatie van duurzame energieprojecten is zowel in het Klimaatakkoord als in de Drentse RES 1.0 opgenomen. Toch blijkt de praktijk weerbarstig.

Uit onderzoek is gebleken dat knelpunten bij het realiseren van lokaal eigendom vooral betrekking hebben op een tekort aan tijd, kennis en geld. De huidige ontwikkelingen op de financiële markt, zoals stijgende rentes, maken het voor lokale energiecoöperaties steeds moeilijker om de financiering van een wind- of zonnepark rond te krijgen. 

De provincie Drenthe liet onderzoeken op welke manier lokale overheden een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van energieprojecten en het vergroten van het percentage lokaal eigendom. De uitkomst hiervan is terug te vinden in het memo "Bevorderen lokaal eigendom door rolneming en risicodragend investeren door overheden". Het document bevat naast een advies ook de uitkomsten van een knelpunteninventarisatie onder ambtenaren.

De komende periode worden de mogelijkheden voor risicodragend investeren door overheden zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau verder verkend. 

Je vindt de link naar het memo hieronder.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen