Wil je samen met je dorp aan de slag met duurzame energieprojecten? Dan is deze workshop voor jou interessant én relevant! Hotze Hofstra en Bernd Derksen nemen je in hun workshop mee in de Ontwerpgids Drents Ontwerp en Energie Tafel (DOET). Deze ontwerpgids gaat inwoners, belanghebbenden, professionals en overheden helpen bij het realiseren van samenwerking aan duurzame energieprojecten die waardevol zijn voor het landschap, de leefomgeving, de economie en het klimaat. Via DOET komen deelnemende partijen in drie sessies tot een integraal en gedragen ontwerp.
Een van de doelen van de RES is een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energieopwekking. Zeker voor Drenthe telt dit aspect zwaar, want het Drentse landschap wordt door veel mensen hoog gewaardeerd. Hoe krijg je dan zo’n gebiedsgericht ontwerpproces rondom concrete energieprojecten (in het bijzonder rond zonneparken) goed met elkaar in de vingers vanuit of samen met de lokale gemeenschap?
Insteek van de Ontwerpgids DOET is dat de methode tijdwinst oplevert en door samenwerking in ontwerpsessies de kwaliteit en het draagvlak voor de plannen vergroot. Bovenal is het een werkmethode: een ontwerptafel waaraan betrokken partijen deelnemen onder begeleiding van een onafhankelijk team van een voorzitter, financieel deskundige en een landschapsontwerper.
In de workshop leer je van de ervaring en inzichten die Hotze en Bernd momenteel opdoen met de vooruitstrevende Energiecoöperatie Energiek Ansen, gemeente De Wolden en de inwoners van Ansen en omgeving. Daar wordt de gids op dit moment in de praktijk getest. We bespreken de verrassende uitkomsten tot nu toe, en willen met jullie van gedachten wisselen over wat een dorp of lokaal initiatief nu echt nodig heeft om zelf aan de slag met projecten die bijdragen aan de RES.
Hotze Hofstra is directeur van maatschappelijk adviesbureau Zon Op Alle Zaken en is daarnaast voorzitter van coöperatie GOED. Hij werkt met zijn partner en team aan een eerlijke energietransitie. Coöperatie GOED is ook vertegenwoordigd op het Energiefestival.
Bernd Derksen is projectleider Ruimte voor Werkbureau RES-regio Drenthe en is vanuit de gemeente Emmen onder meer betrokken bij windenergie, klimaatadaptatie en de Omgevingswet. Hij merkt dat wat mensen bindt en waar zij waarde aan hechten van plek tot plek nogal verrassend kan verschillen. Als deskundigen daar goed naar weten te luisteren maakt dat de kans op interessante en waardevolle plannen en ontwerpen groter en dan kom je met elkaar ook tot een betere afweging van belangen en mogelijkheden.