De partners n de RES-regio Drenthe zijn:
-
12 gemeenten (Aa en Hunze, Assen, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld)
-
provincie Drenthe
-
4 waterschappen (Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Vechtstromen)
-
netbeheerders Enexis, TenneT, RENDO, Gasunie
-
en belangenorganisaties voor:
-
natuur en milieu (Natuur- en Milieufederatie Drenthe)
-
landbouw (LTO Noord)
-
bedrijfsleven (VNO-NCW)
-
energiecoöperaties (Drentse KEI)
-
woningcorporaties (Woonstichting De Volmacht)
-
jongeren (Jong RES)
De vertegenwoordiging van de diverse belangen komt tot uiting in de Drentse Energietafel (bestuurlijk), werktafel (ambtelijk) en werkgroepen (ambtelijk). In alle werkvormen zitten vertegenwoordigers van de partners.
Drentse Energietafel (DET)
Bestuurders van de partners van RES-regio Drenthe zijn georganiseerd in de Drentse Energietafel. De DET is belast met de voorbereiding van de Regionale Energiestrategie van de RES-regio Drenthe, heeft een onafhankelijk voorzitter en is de bestuurlijk opdrachtgever van het Werkbureau RES Drenthe.
Regietafel
In de Regietafel zitten vertegenwoordigers van de DET om de DET-vergaderingen voor te bereiden.
Met voorbereiding en uitvoering zijn belast:
1) Werkbureau
Het Werkbureau RES Drenthe voert werkzaamheden uit in opdracht van de
2) Werkgroepen
De RES Drenthe kent vier werkgroepen:
- Werkgroep Communicatie en Participatie
- Werkgroep Elektriciteit
- Werkgroep Ruimte
- Werkgroep Warmte
In de welkgroepen zitten medewerkers van alle partners van de RES-regio Drenthe. Elke werkgroep heeft een projectleider.
3) Werktafel
Aan de werktafel nemen medewerkers deel van alle partners van de RES-regio Drenthe.
Op 29 november 2018 tekenden alle gemeenten, de provincie en de waterschappen een intentieverklaring om samen te werken aan de energietransitie en met een reëel en goed doordacht voorstel te komen. In juni 2019 stelden de partijen de Startnotitie RES Drenthe 1.0 vast. Op 1 april 2020 was de Concept RES regio Drenthe klaar. Deze wordt tot 1 oktober 2020 behandeld in gemeenteraden, provinciale staten en algemeen besturen van de waterschappen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt met een advies over de Concept RES.
Er ligt nu een Concept RES met richtingen en uitgangspunten voor de realisatie van grootschalige zonne- en windprojecten. Medio volgend jaar moet de RES 1.0 klaar zijn. De komende tijd gaan gemeenten met hun inwoners in gesprek. Gekeken wordt naar wat mensen graag willen, waarover zorgen zijn en wat er mogelijk is.
Na de RES 1.0 gaat gewerkt worden aan de RES 2.0, omdat nieuwe inzichten en technieken blijven komen.
De gemeenten in de RES-regio Drenthe zijn primair verantwoordelijk voor de participatie en communicatie met hun eigen inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners. Om de verschillende partijen te ondersteunen in hun rol, worden op regionaal niveau verschillende activiteiten ontwikkeld en georganiseerd. Het Werkbureau RES-regio Drenthe is de verbindende schakel tussen de partijen. Op regionaal niveau ontwikkelen we kennis, delen we ervaringen en ondersteunen en adviseren we elkaar.
Op dit moment wordt gewerkt aan onder meer:
-
publieksvriendelijke versie van de Concept RES. Wanneer deze in de lokale kranten in de RES-regio Drenthe wordt gepubliceerd, is door de Corona-crisis op dit moment nog niet duidelijk;
-
verdere ontwikkeling van de website www.energievoordrenthe.nl, het digitale platform waarop alle partijen samenkomen en waar allerlei informatie is te vinden;
-
verdere ontwikkelen van de gereedschapskist die op www.energievoordrenthe.nl staat. Gemeenten en andere partijen kunnen hiervan gebruikmaken voor hun eigen communicatie en participatieprocessen;
-
training Participatief Leiderschap om samenwerking te versterken, een gevoel van collectiviteit te creëren en gemeenten te ondersteunen bij participatieve processen rondom de RES;
-
handreiking participatie;
-
masterclass Lokaal Eigendom.