Kijken naar wat wél kan
We staan voor een grote maatschappelijke uitdaging. Binnen een generatie gaan we over naar een duurzame, schone energievoorziening. Zo’n energietransitie is echter niet nieuw. Energie in Drenthe kent een lange geschiedenis; van turf gingen we over naar kolen, olie en gas.
Ook deze energietransitie vraagt om visie, inzet en vooral om veel lef. De wereld van nu is complex en verandert snel. Wat er morgen gebeurt, weten we niet. Wat we wel weten, is dat we grote veranderingen stap voor stap moeten nemen. De Regionale Energiestrategie (RES) is zo’n belangrijke stap.
In de RES 1.0 beschrijven we met onze bijdragen en ambities voor het verminderen van de CO2-uitstoot en ons aardgasgebruik door opwekking van elektriciteit door grootschalige zonne-energie op dak en land, windenergie op land en de inzet van regionale duurzame warmtebronnen.
Met deze RES beginnen we niet vanaf nul. Er gebeurt in onze regio al ontzettend veel. Trots zijn we op de vele lokale initiatieven en actieve energiecoöperaties in onze regio. Sommige energieprojecten hadden we liever niet of anders gezien. Dat kunnen we echter niet meer terugdraaien. We kunnen er wel van leren, en het vanaf nu anders doen. Door zelf de regie te houden over de energietransitie, behouden we wat waarde heeft in ons landschap en voor onze inwoners.
In de RES-regio Drenthe werken de overheden samen met allerlei partners op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. We doen het samen, op eigen kracht en kijken naar wat eenieder kan en wil bijdragen. Heel veel mensen hebben meegewerkt aan deze RES 1.0 vanuit eigen vakkennis en betrokkenheid. Als regio zoeken we naar kansen en mogelijkheden. We kijken naar wat wél kan.
De RES 1.0 ligt er nu. Dit is echter niet ons einddoel; we richten ons op 2030 en gaan door met een RES 2.0. Op die manier spelen we continu in op de ontwikkelingen die zich in de loop van de jaren voordoen. Dat doen we steeds op onze eigen manier; trots, met behoud van onze identiteit en zuinig op ons mooie landschap. We blijven tenslotte eigenzinnige Drenten.
Namens de Drentse Energie Tafel,
Riek Siertsema
(voorzitter)